Saturday, October 30, 2010

Kek karamel

Ini lah percubaan pertama bakar kek karamel. memang sedap! Setakat hari ni , saya dah buat banyak kali, Terima kasih kepada penyumbang resepi Puan Munirah Baharum. Merit to you. semoga Allah memberkati rezeki sekeluarga.
Resepi ni saya copy paste saja.Minta izin ye kawan2 di KR. Sebab ramai kawan2 yang mencuba dah berjaya.

Resepi Kek Karamel

Saiz 7x7
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...



Grill Salmon


Idea nak makan salmon grill ni ari ni bila anak2 tak nak makan ikan. Selalu masak lauk , bila makan amik kuah saja, ikan tak sentuh pun! Jadi suami saya beli ikan salmon . Balik rumah , selepas maghrib, saya bersihkan ikan , dia tolong sediakan salad.
Jadi kawan-kawan yang berminat nak resepi ni, boleh la cuba.Bukannya susah pun senang je!








Bahan

Ikan salmon dah siap dipotong - bersihkan menggunakan cuka, rendam sekejap dan bersihkan

bahan perap- guna macam gambar diatas

- soy sos
- sos lea pearins
- sos teriyaki

semua ni campur sekali. biar kan dlm 30 min.. kalau dah lapar sgt mcm kami sekeluarga ari tu, tak tunggu lama pun saya terus grill je

Saya grill guna non stick pan je.. panaskan dan letakkan sedikit mentega danapabila dah panas letak la ikan salmon ...
Kalau masak kepala ikan, selepas marinade saya terus masuk oven lebih kurang 20-30 min, kemudian masak atas dapur mcm td untuk bg garing. Kepala ikan kan tebal sedikit, jd masak dengan oven dulu la!
Warna kekuningan atas ikan tu saya letakkan mozarella cheese.
Kalau dah masak , hias la ikut cara sendiri! dan boleh dimakan dengan sos kesukaan kita

Selamat mencuba !

Friday, October 15, 2010

Nasi goreng nenas



Nasi goreng ni masak kelmarin, makan kat kedai rasa sedap! Jadi nak cuba lah masak sendiri menjadi ka tidak. Kalau anak saya makan boleh abis sepinggan tu kira ok la! Mereka ni cerewet kalau makan nasi, nasi putih kalau masak.. alamat nya tak sentuh la.. kalau makan pun amik sesenduk je! Itu yang malas nak masak nasi . Kalau nak masak selain nasi putih tiap2 hari , hahaha jenuh la masa abis kat dapur la! Masa masak nasi komok ari tu , anak2 makan bertambah2, suka la tu!,Anak saya yang sorang ni pulak , tak suka nasi goreng yang masak taruh kicap dan cabai kisar. Jadi kena masak nasi goreng yang warna kuning keemasan!

Resepi nasi goreng nenas

3 mangkuk nasi putih
3 ulas bawang putih - ketuk pecah sikit2 je
1 labu bawang besar - dipotong nipis
1 mangkuk kecil nenas dipotong dadu
udang - ikut suka , kalau nak byk lebihkan
sayur campur
3 biji telur
3 sudu besar sos tiram
1 susu besar sos ikan
sedikit garam

cara

panas minyak dalam kuali
tumis bawang putih, jika dah kekuningan masukkan bawang besar
biarkan hingga layu
masukkan sos tiram, kacau, masuk sedikit garam dan sos ikan
masukkan sayur campur
telur pecahkan dlm bekas , tambah kan sedikit garam dan lada sulah dan pukul sedikit
kemudian masukan dalam kuali , tambahkan udang..
kacau seketika ,masukan nasi
kacau nasi biar sampai sebati,, masukkan nenes
apabila dah sebati semua , tutupkan api.
angkat dan hidangkan

Sup Cendawan buat sendiri





Hari ni kali ke 2 dalam masa seminggu , masak sup cendawan. Tadi member sekolah men, Zanariah mai rumah. Lama sungguh tak jumpa, seronok rasanya! Maklumlah hampir 22 tahun, dah umur2 mcm ni, jumpa kawan tengah jalan pun tak kenal. Kebetulan pagi tadi pi Tesco, ada jual cendawan butang putih yang stok akhir tapi boleh guna lagi, amik la . Harga biasa RM8.90, tp tadi harga stok akhir RM5.40 , murahkan!Bahan2 lain dah ada kat umah. Malam tadi masak creampuff , ada lebih lagi, memang dah rezeki hang Ariah! Hang boleh rasa crempuff and sup cendawan.




Resepi sup cendawan



bahan2

50gm butter
200 gm cendawan butang putih - dipotong nipis
2 labu bawang besar warna kuning - dipotong dadu
500 ml susu segar
250 air
100 whipping cream
2 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub ayam
Cara masak

cairkan 25 gm butter
masukkan bawang- biarkan hingga layu
masukkan cendawan butang- biar sampai kering air- kacau sekali-sekala
bila dah kering air, masukkan susu 250gm dan kiub ayam, biar seketika.
angkat dan blend hingga halus
Kemudian dalam periuk yang sama cairkan butter 25gm, masukkan tepung gandum, kacau jgn biar hangit..
bila tepung tadi dah hampir berketul masukkan susu perlahan2 sambil kacau untuk elak tepung berketul
kemudian masukkan cendawan yang dah blend tadi
tambahkan air dan garam
biarkan seketika , masukkan whipping cream, kacau dan tutup api

Wednesday, October 13, 2010

Fusilli



Assalamualaikum, ari ni 13/10/2010.. pagi2 selepas husband p kerja.. saya dan Nur Adlah siap2 pi penjabat pendaftaran negara.. buat IC Adlah. Balik dah tengahari.. tak dan la nak masak lunch.. makan apa dan je la! Untuk makan malam saya masak fusilli.. resepi sendiri la! pakai masuk je bahan2 apa yang ada! Saya tak tahu nak bagi nama apa masakan ini. Kalau kawan2 ada idea nak bagi nama untuk masakan ni pun bagus juga! Anda semua dialu-alukan!

Resepi Fusilli

Bahan2

250gm daging hancur
cabai kering 10 bj- potong dan kisar
karot 1 btg- potong dadu
kentang 2 bj-potong dadu
cendawan butang 1 tin - dibelah 4
tomato heinz 1 tin
3 tin air
bawang putih 2 ulas - hancurkan
250 gm - fusilli- direbus sama spt biasa pasta lain

cara-cara

Panaskan minyak dlm periuk
tumiskan bawang putih sampai kekuningan
masukkan cabai kering kisar biar sampai pecah minyak
masukan daging kisar kacau seketika
tambahkan air dan sayuran biarkan mendidih
masukan garam
kalau dah cukup rasa tutupkan api..

dah siap!

Monday, October 11, 2010

Mee Udang

Fieza, kesian kena tunggu lama nak dapat resepi mee udang ye? Sori la, ingat nak tunggu gambarnya sekali rasanya lambat la pulak.. kesian nanti Fieza tertunggu resepinya pulak!
Resepi mee udang yang Fieza makan tempohari biasa je! Rasanya sebab Fieza n family dah perut kosong tu yang makan bertambah-tambah! hehehe... tak pa , kak Najah nanti bagi resepi tu, tapi janji kena buat.. lepas tu , boleh la kak Najah makan mee udang Fieza pulak kan?

Resepi Mee Udang

Kuah

300-500 gm udang kecil- basuh, direbus kemudian dikopek , asingkan kulit dan isi
blend isi udang dan kulit berasingan , gunakan air rebusan udang tadi.
Hasil kisaran kulit udang hendaklah ditapis dan masukkan hasilnya dan
isi udang yang dah diblend dalm 1 bekas
1 kg udang besar anggaran sekilo RM45.00 - bersihkan
1 tin tomato sup - Heinz la kalau nak sedap
500gm ubi keledek merah - buang kulit, rebus hingga empuk dan lenyek
( untuk pekatkan kuah)
2 senduk cabai kisar- kalau nak pedas boleh lebihkan
3 ulas bawang putih- ketuk untuk tumis
gula dan garam secukup rasa

Cara masa kuah

Panas kan minyak dalam periuk
tumiskan bawang putih, sampai bawang dah kekuningan
masukkan cabai kisar- biar sampai masak
masukkan air rebusan udang tadi
tambahkan air
masukkan tomato sup
biarkan mendidih
masukkan ubi kentang yang dah dilenyek
kacau , biar kan mendidih
cukupkan rasa masin manis.
Dah kuah dah siap

Bahan untuk mee

1 kg mee kuning
kubis panjang
sawi
bawang besar - dihiris nipis untuk tumis
tauge

Hiasan

Cabai merah
tomato
daun sup
daun bawang


masak mee

panas minyak dalam kuali
tumis kan bawang besar
masukkan kuah tadi (kalau nak pedas lagi , seblm masuk kuah boleh tumiskan cabai blend)
biarkan mendidih
masukan udang besar - biarkan seketika
masukan mee serta sayuran- kubis, sawi dan taugeh
biarkan seketika
cukupkan rasa masin
udang dah masak , angkat mee dan hidangkan
hiaskan dengan bahan hiasan tadi.. kalau nak lagi boleh letak telur rebus

Selamat mencuba dan menjamu selera!


Laksa


Laksa ni memang sedap. Nak tau resepi kena tanya Siti la!


Hari ni , Isnin 11/10/2010.. tengahari makan laksa Penang, Siti bg memang seedapp! Hari ni memang tak masak, laksa pun banyak ais krim kek ari tu pun ada lagi . Sejak dua menjek ni dok gila buat cream puff..






Ni pulak gambar ais krim kek , buat untuk birthday celebration.. ni masa pembikinan .. belum siap sepunuhnya.. finishing taburkan biskut oreo yang dah di pecah-pecahkan!

Friday, October 8, 2010

Nasi komok

Saya mula makan nasi komok ni semasa selepas raya baru ni.. kebetulan isteri sepupu suami saya orang Pattani.. dia la ajar... pertama kali makan , masa tu dia bawa balik dari Thailand , berebut-rebut makan tak cukup. So the next day dia , masak lagi.. macam tu juga tak cukup.. anak2 suka sangat makan bertambah-tambah.. seedaappp kata mereka.. Nasi komok ni ala-ala briani.. org thailand panggil nasi komok.. Malaysia panggil Nasi briani Siam.






Resepi nasi Komok

Nasi
1 ekor ayam (1.5 kg)- dipotong 10
ambil sedikit bahagian isi untuk dimasuk kedalm nasi
selebihya untuk goreng

500 gm beras basmati ( direndam dahulu 1jam) - toskan
500 ml air
100 ml susu cair
2 sudu besar rempah komok
2 sudu besar marjerin untuk tumis
1 labu bawang besar- dimayang
2 ulas bawang putih- dimayang
1 cm halia- dimayang
1inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Cara

Panaskan periuk dan marjerin
tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang
bwg bsr, bwg putih dan halia
dah kekuningan.
masukan rempah, kacau jgn biar hangit
masukkan ayam.. biar sehingga ayam masak
tambahkan susu, beras
bila mendidih.. masukkan garam dan sedikit gula
biar air kering.. tutup periuk.. biarkan masak secukupnya




Ayam

Ayam diperap selama 3 jam dengan kunyit, garam dan serbuk cili
Selepas 3 jam.. ayam digoreng seperti biasa


Sos Cabai
20 bj cabai merah
segenggam cabai kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

semua bahan diatas diblend dan dimasak diatas api!

Perasakan secukupnya dengan garam , gula dan cuka

Untuk bau yang menarik lagi , potong daun ketumbar.kedalam cabai td.. masak sehingga pekat





Untuk Ulam/salad

Daun ketumbar dipotong pjg/ potong 2 pun ok
Salad
Tomato
Timun


Apabila nasi dah masak , boleh hidangkan ...

Thursday, October 7, 2010

Gajus panggang

Terpanggil untuk masak gajus panggang, bila anak dan suami suka sangat makan buah gajus.. jadi try and error la resepi sendiri.. akhirnya dapatlah outputnya macam ni!





Nak resepi? Mudah je!

500gm gajus ( basuh dan tos hingga kering)
1 sudu besar shortening- gaul sekata pada gajus
2 sudu kecil gula ising
2 sudu kecil garam - paling halus

semua bahan gaul sekata

Panaskan ketuhar pada 150 c +- 20min
masukan gajus td .. dan bakar lebih kurang +-20 min.. selepas 10 min, tgk samada gajus masak sama rata.. kacau untuk elak terlalu garing(hangit)
selepas 20 min, keluarkan sejukan betul-betul.. (kalau tak sejuk.. gajus tak rasa rangup)
dah boleh hidangkan!

NEW Tala'al badru alayna YUSUF ISLAM (Cat Stevens)- with some sunan tips!

Senangnya buat mayonis

buat stok ayam sendiri x perlu guna msg

Wednesday, October 6, 2010

Cream puff


Hari ni merupakan percubaan pertama membuat cream puff. Dah 2- 3 hari dok surf dlm internet , resepi cream puff. Last sekali pilih 1 yang rasa boleh menjadi dan sedap. Memang benar menjadiii! masuk bakul angkat sendiri la pulak!

resepi cream puff

Choux

Bahan-bahan

420 air
210 butter
1 sudu teh garam
campurkan semua bahan , biarkan mendidih, perlahankan api.kemudian masukkan
300gm tepung gandum
kacau hingga sebati dan membentuk doh, tutup api
sejukkan 20-30 min

masukkan 4 biji telur, satu per satu sambil kacau , guna mixer pun boleh. kacau hingga sebati

masukkan doh kedalam piping bag dan paipkan atas dulang
Bakar pada suhu 170 c selama +-20 min.
resepi ni dapat dlm 25 biji

Ini lah hasilnya!


bahan-bahan untuk inti
420 ml air
2 sudu kecil vanilla esen
250 gm gula
tambahkan sedikit pewarna kuning telur
4 bj kuning telur
3bj putih telur

campurkan semua bhn atas api yang perlahan sambil kacau

bila semua dah sebati , campurkan
50 gm susu tepung
105 gm butter
105 tepung gandum

kacau semua. sampai masak

Bila choux dah masak, paipkan inti kedlmnya!

Monday, October 4, 2010

Spagetti berlapis





Lunch hari ni , masak spagetti berlapis. Pagi td , tengok ada lg baki bahan2 buat spagetti berkuah , 1 paket lagi mozarella chesse dan daging cincang yang dah siap digoreng. Ingat daging tu nak buat bergedil je.. buat soto. Tapi soto baru makan je last sunday kat open house Normi. Senang je campur2.. bakar.. cheese kasi lebih lagi sedap.. nyam-nyammmm


resepi spagetti berlapis

250 gm spagetti- direbus dan ditoskan
250 gm daging cincang digoreng hingga kering air ( masukkan sedikit garam)
1 botol kecil kimball pasta sos( tradisional/cendawan)
1 paket cheese mozarella
3 keping spread cheese
sos mentega

* sos mentega - panaskan 50gm mentega, masukkan 2 sudu tpg gandum kacau sebati, tambahkan 2 cwn fresh milk. kacau sebentar. angkat

Cara

1.sediakan bekas .
2. Lapiskan spagetti , 1/3 bahagian
3. taburkan spread cheese, 1/2 bahagian daging dan 1/2 bahagian sos kimball
4. Tuangkan sebahagian sos mentega
5 Ulangkan lapisan spagetti, daging dan sos
6. Taburkan mozarella cheese
7. Tuangkan baki sos mentega td kedlm bekas

Ketuhar panaskan dahulu pd suhu 190 libih kurang 20 min
Masukan spagetti kedlm ketuhar.
Masak sehingga cheese diatas nampak kekuningan


raya medley he..he..he

Kemeriahan Raya Aidil Fitri 2010- Di Penang



eemmmpphhh... seedaapppnya! nak sikit boleh?





tengok si Fatin sedang tengok berapa isi dalam sampul. Dah pandai kira ke?





Sedang berposing! cantik tak?




ni, tengok jari atau tengok cincin siapa paling cantik/ besar?



Uwaiss n his geng!



Shahmi ada bakat, sedang mendendangkan lagu raya..



Wah , tengok tu semua seronok main bunga api! Kecil, besar , tua , muda sama-sama gembira menyambut hari raya




Bergambar selepas sembahyang raya









Dah lama keluarga dari KL tak beraya di Penang. Kalau mereka balik beraya memang meriah!

Hari ulang tahun

hari Khamis ini 7 Oktober , hari ulang tahun Uwaiss, 8 Okt hari ulang tahun NurAdlah dan saya juga. Dok fikir nak prepare apa untuk hari tersebut. Insyaallah , hari Sabtu ni, kami anak beranak akan menjenguk Uwaiss di SMSAH. Ingat nak la masak something best untuk hari ni. Nur Adlah minta Kek Ais Krim. Saya tak pernah buat pun kek ni. Kalau kek cheese, butter kek, coklat kek tu biasa buat.Ni nak kena try! Apa lagi nak masak? Kek ais krim, then cream puff and 1 paste dish dah cukup la kot.