Friday, September 24, 2010

Cucur jagung

Kelmarin , saya ajar Nur Adlah masak cucur jagung. Resepi nya biasa je!

Sebatang jagung - diambil isinya
2 labu bawang besar- dipotong dadu
3 cawan tepung gandum
setangkai daun bawang
sebiji cabai merah
garam dan gula secukup rasa

Campurkan semua sekali tambahkan air. Kacau sebati.Air saya guna lebih kurang 3 cwn juga , ikut sukatan tepung. Panas minyak dalam kuali dan tuang lah adunan tpg tadi. Nak tuang guna sudu pun boleh nak jemput2 pun boleh.

Lihat hasil percubaan pertama Adlah masak cucur jagung.




Cucur jagung ni cicah dengan kuah kacang. Resepi kuah kacang resepi mak saya. Senang je nak buat. Tak payah masak pun

Reespi kuah kacang

Kacang tanah RM1.00 - panggang dlm ketuhar yg dipanaskan terlebih dahulu pd suhu 150c - bakar selama 10 minit
kacang dah masak- dibuang kulit dan di blend - jgn hancur

masukkan kacang dlm bekas, campur kicap pekat manis, sos cili dan sedikit sos tomato dan gula. Kacau sebati dan tambahkan air panas. Kacau sebati dan cukup rasa



No comments:

Post a Comment