Wednesday, October 6, 2010
Cream puff
Hari ni merupakan percubaan pertama membuat cream puff. Dah 2- 3 hari dok surf dlm internet , resepi cream puff. Last sekali pilih 1 yang rasa boleh menjadi dan sedap. Memang benar menjadiii! masuk bakul angkat sendiri la pulak!
resepi cream puff
Choux
Bahan-bahan
420 air
210 butter
1 sudu teh garam
campurkan semua bahan , biarkan mendidih, perlahankan api.kemudian masukkan
300gm tepung gandum
kacau hingga sebati dan membentuk doh, tutup api
sejukkan 20-30 min
masukkan 4 biji telur, satu per satu sambil kacau , guna mixer pun boleh. kacau hingga sebati
masukkan doh kedalam piping bag dan paipkan atas dulang
Bakar pada suhu 170 c selama +-20 min.
resepi ni dapat dlm 25 biji
Ini lah hasilnya!
bahan-bahan untuk inti
420 ml air
2 sudu kecil vanilla esen
250 gm gula
tambahkan sedikit pewarna kuning telur
4 bj kuning telur
3bj putih telur
campurkan semua bhn atas api yang perlahan sambil kacau
bila semua dah sebati , campurkan
50 gm susu tepung
105 gm butter
105 tepung gandum
kacau semua. sampai masak
Bila choux dah masak, paipkan inti kedlmnya!
Labels:
masakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment