Monday, October 11, 2010

Mee Udang

Fieza, kesian kena tunggu lama nak dapat resepi mee udang ye? Sori la, ingat nak tunggu gambarnya sekali rasanya lambat la pulak.. kesian nanti Fieza tertunggu resepinya pulak!
Resepi mee udang yang Fieza makan tempohari biasa je! Rasanya sebab Fieza n family dah perut kosong tu yang makan bertambah-tambah! hehehe... tak pa , kak Najah nanti bagi resepi tu, tapi janji kena buat.. lepas tu , boleh la kak Najah makan mee udang Fieza pulak kan?

Resepi Mee Udang

Kuah

300-500 gm udang kecil- basuh, direbus kemudian dikopek , asingkan kulit dan isi
blend isi udang dan kulit berasingan , gunakan air rebusan udang tadi.
Hasil kisaran kulit udang hendaklah ditapis dan masukkan hasilnya dan
isi udang yang dah diblend dalm 1 bekas
1 kg udang besar anggaran sekilo RM45.00 - bersihkan
1 tin tomato sup - Heinz la kalau nak sedap
500gm ubi keledek merah - buang kulit, rebus hingga empuk dan lenyek
( untuk pekatkan kuah)
2 senduk cabai kisar- kalau nak pedas boleh lebihkan
3 ulas bawang putih- ketuk untuk tumis
gula dan garam secukup rasa

Cara masa kuah

Panas kan minyak dalam periuk
tumiskan bawang putih, sampai bawang dah kekuningan
masukkan cabai kisar- biar sampai masak
masukkan air rebusan udang tadi
tambahkan air
masukkan tomato sup
biarkan mendidih
masukkan ubi kentang yang dah dilenyek
kacau , biar kan mendidih
cukupkan rasa masin manis.
Dah kuah dah siap

Bahan untuk mee

1 kg mee kuning
kubis panjang
sawi
bawang besar - dihiris nipis untuk tumis
tauge

Hiasan

Cabai merah
tomato
daun sup
daun bawang


masak mee

panas minyak dalam kuali
tumis kan bawang besar
masukkan kuah tadi (kalau nak pedas lagi , seblm masuk kuah boleh tumiskan cabai blend)
biarkan mendidih
masukan udang besar - biarkan seketika
masukan mee serta sayuran- kubis, sawi dan taugeh
biarkan seketika
cukupkan rasa masin
udang dah masak , angkat mee dan hidangkan
hiaskan dengan bahan hiasan tadi.. kalau nak lagi boleh letak telur rebus

Selamat mencuba dan menjamu selera!


No comments:

Post a Comment