Thursday, October 7, 2010

Gajus panggang

Terpanggil untuk masak gajus panggang, bila anak dan suami suka sangat makan buah gajus.. jadi try and error la resepi sendiri.. akhirnya dapatlah outputnya macam ni!





Nak resepi? Mudah je!

500gm gajus ( basuh dan tos hingga kering)
1 sudu besar shortening- gaul sekata pada gajus
2 sudu kecil gula ising
2 sudu kecil garam - paling halus

semua bahan gaul sekata

Panaskan ketuhar pada 150 c +- 20min
masukan gajus td .. dan bakar lebih kurang +-20 min.. selepas 10 min, tgk samada gajus masak sama rata.. kacau untuk elak terlalu garing(hangit)
selepas 20 min, keluarkan sejukan betul-betul.. (kalau tak sejuk.. gajus tak rasa rangup)
dah boleh hidangkan!

1 comment:

  1. Lepas soak dlm air grm saya terus bakar dlm oven 80 min 150deg C 👍

    ReplyDelete