Ayam
4 ketul ayam
1 st serbuk ketumbar
1st serbuk jintan manis
1st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk kunyit
1/2 st serbuk kari
garam secukup rasa
campurkan semua bahan dan perap ayam selama +- 30 min.
Panaskan ketuhar pd suhu 250 lebih kurang 20 min, Masukkan ayam yang dah dibungkus dengan aluminium foil dan bakar sehingga masak
2 cwn beras direndam 20 min, dan toskan
21/2 cwn air
1 sudu besar minyak sapi ( saya ganti dengan mentega)
1 sudu besar minyak masak
1inci kulit kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
2 bj buah pelaga*
1 ulas bawang putih- mayang halus**
1cm halia-mayang halus**
1/2 bj bawang besar-mayang halus**
1 1/2 st rempah kabsa
garam secukup rasa
sedikit pewarna merah oren dan serbuk kunyit yg dicampur sedikit air
Cara
Panaskan minyak, masukkan bahan bertanda*, kacau seketika kmudian tambahkan bahan** kacau hingga keperangan.Masukkan air dan garam. Biarkan mendidih , masukkan beras tunggu hingga kering air, kecilkan api.
Biar seketika, percikkan pewarna merah oren dan kunyit yang telah dicampur air. Tutup periuk, selepas 5 minit kacau nasi tadi. Biar hingga nasi masak. tutupkan api
Untuk sup pulak, masak je ikut selera masing2!
No comments:
Post a Comment