Tuesday, September 7, 2010

RESEPI SPAGETTI BERKUAH







Resepi ni kira -kira merupakan makanan kesukaan keluarga saya. Selalu kita makan spagetti balognese, carbonara dan meat ball. Resepi ni lain sikit , ada kawan makan , kata macam tomyam dan ada pula kata macam mee bandung. Nanti kawan-kawan boleh cuba resepi dibawah ni dan boleh buat perumpamaan sendiri.

Resepi spagetti berkuah

Bahan-bahan

1kg spagetti
1kg tulang rusuk - direbus hingga empuk daging
1 tin tomato sup - kimball/ heinz
1 tin cendawan butang - dipotong 4/6 terpulang pd besar cendawan
1 tin cendawan sup
2 btg lobak merah- potong pjg - ukuran 1 1/2 inci
5-6 bj kentang potong dadu besar ibu jari
300 gm bunga kubis
2 senduk cili mesin - kalau nak pedas boleh tambah
Bawang putih untuk tumis
Minyak untuk tumis
Garam secukup rasa

Hiasan
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Caranya

Spagetti rebus seperti biasa

1-Panaskan minyak dalam periuk.
2-Tumis bawang putih hingga kekuningan
3- Masukkan cili mesin. Kacau sekali-sekala sampai cili masak
4- Masukan tulang dan air rebusan. Biarkan sampai mendidih
5- Tambahkan tomato sup
6- Masukan kentang, lobak merah dan cendawan butang. Biar hingga mendidih dan empuk kentang dan lobak merah
7- Masukan bunga kubis dan cendawan sup. Cendawan sup kalau boleh blend sebelum masuk supaya ia tak berketul
8- Rasakan dengan garam
9- Biarkan mendidih. Kuah jgn terlalu cair. dan jgn terlalu pekat lebih kurang macam pekat mee bandung
Dah siap!

Spagetti kuah dah boleh dimakan , hiasankan dengan daun bawang dan daun sup. Kalau nak boleh tambah cabai kicap.

No comments:

Post a Comment