
Resepi nasi Komok
Nasi
1 ekor ayam (1.5 kg)- dipotong 10
ambil sedikit bahagian isi untuk dimasuk kedalm nasi
selebihya untuk goreng
500 gm beras basmati ( direndam dahulu 1jam) - toskan
500 ml air
100 ml susu cair
2 sudu besar rempah komok
2 sudu besar marjerin untuk tumis
1 labu bawang besar- dimayang
2 ulas bawang putih- dimayang
1 cm halia- dimayang
1inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Cara
Panaskan periuk dan marjerin
tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang
bwg bsr, bwg putih dan halia
dah kekuningan.
masukan rempah, kacau jgn biar hangit
masukkan ayam.. biar sehingga ayam masak
tambahkan susu, beras
bila mendidih.. masukkan garam dan sedikit gula
biar air kering.. tutup periuk.. biarkan masak secukupnya

Ayam
Ayam diperap selama 3 jam dengan kunyit, garam dan serbuk cili
Selepas 3 jam.. ayam digoreng seperti biasa

Sos Cabai
20 bj cabai merah
segenggam cabai kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
semua bahan diatas diblend dan dimasak diatas api!
Perasakan secukupnya dengan garam , gula dan cuka
Untuk bau yang menarik lagi , potong daun ketumbar.kedalam cabai td.. masak sehingga pekat

Untuk Ulam/salad
Daun ketumbar dipotong pjg/ potong 2 pun ok
Salad
Tomato
Timun
Apabila nasi dah masak , boleh hidangkan ...
Najah oooiiiii..... sedapnya nampak .. meleleh air liur dah ni...
ReplyDeleteiu.. cuba la.. ari tu saya masak guna ayam kampung pulak.. memang terbaek punya!
ReplyDeleterempah komok tuh nak cari kat mana kak
ReplyDeletekak nape nasi komok jd kuning...ada tambah p'warna ke....
ReplyDeleterempah komok nk dapat kt mana....
rempahnya termasuk kunyit sekali...rempah nasi komok...sebuk jintan manis, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih...semua sukatan sama banyak
ReplyDelete