Friday, October 15, 2010

Sup Cendawan buat sendiri





Hari ni kali ke 2 dalam masa seminggu , masak sup cendawan. Tadi member sekolah men, Zanariah mai rumah. Lama sungguh tak jumpa, seronok rasanya! Maklumlah hampir 22 tahun, dah umur2 mcm ni, jumpa kawan tengah jalan pun tak kenal. Kebetulan pagi tadi pi Tesco, ada jual cendawan butang putih yang stok akhir tapi boleh guna lagi, amik la . Harga biasa RM8.90, tp tadi harga stok akhir RM5.40 , murahkan!Bahan2 lain dah ada kat umah. Malam tadi masak creampuff , ada lebih lagi, memang dah rezeki hang Ariah! Hang boleh rasa crempuff and sup cendawan.




Resepi sup cendawan



bahan2

50gm butter
200 gm cendawan butang putih - dipotong nipis
2 labu bawang besar warna kuning - dipotong dadu
500 ml susu segar
250 air
100 whipping cream
2 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub ayam
Cara masak

cairkan 25 gm butter
masukkan bawang- biarkan hingga layu
masukkan cendawan butang- biar sampai kering air- kacau sekali-sekala
bila dah kering air, masukkan susu 250gm dan kiub ayam, biar seketika.
angkat dan blend hingga halus
Kemudian dalam periuk yang sama cairkan butter 25gm, masukkan tepung gandum, kacau jgn biar hangit..
bila tepung tadi dah hampir berketul masukkan susu perlahan2 sambil kacau untuk elak tepung berketul
kemudian masukkan cendawan yang dah blend tadi
tambahkan air dan garam
biarkan seketika , masukkan whipping cream, kacau dan tutup api

1 comment:

  1. Salam...Sup Cendawan Buat Sendiri..Mesti Lebih Sedap Daripada Beli Kat Supermarket...

    ReplyDelete