Sunday, January 30, 2011

KEPING DAGING NIPIS DAN CENDAWAN QUICHE


Quiche ni anak saya yang buat.......
115 gm kepingan kepingan daging nipis berlemak
150gm cendawan
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 biji telur
350ml whipping cream
1/8 sudu teh serbuk pala
garam dan lada serbuk lada hitam
100gm chedder cheese

untuk kulit
230 gm tepung serbaguna
1/2 sudu teh garam
130gm butter(dipotng dadu
3-4 sudu besar air sejuk

Bahan
Cara

untuk kulit

1.ayak tepung dan garam dalam mangkuk"rub" butter dan tepung sehingga menjadi seperti bread crumb tambahkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati
2.ketulkan berbentuk bola dan bungkus dengan plastik , simpan dalam peti sejuk selama 20 min.
3.prehaet oven 190 darjah celcius
4.canai doh dan letakkan keatas acuan cucuk doh dengan garfu, bakar selama 12 min
5.sementara itu,potong cendawan dan bawang besar,panaskan minyak masukkan cendawan masak sehingga air cendawan kering kemudian masukkan bawang,kacau hingga layu,tambahkan garam dan srbuk lada hitam ketepikan
6.gorengkan kepingan daging hingga sehingga rapuh, keringkan dan potong kecil, gaul rata bersma cendawan tadi, letakkan campuran keatas kulit tadi
7.pukul telur,krim dan serbuk pala, tuangkan ke atas kepingan daging td dan cendawan masakkan sehingga keperangan (lebih kurang 30 min)
8.hidangkan semasa panas

1 comment: