Wednesday, March 28, 2012

PRALINE CAKE


praline-cake

Ini kek pralin disediakan dengan perisa kopi dan pralin dengan pecan.
Spons juga disediakan dengan kopi tetapi mempunyai rasa coco tambahan yang meningkatkan rasa kek ini.

Bahan-bahan:
Untuk Sponge:

4 biji telur (dipisahkan)
½ cawan gula
1 cawan tepung
½ sudu kecil serbuk penaik
½ sudu besar serbuk koko
½ sudu besar serbuk kopi

Untuk pralin:

¾ cawan gula
2 sudu besar air sejuk
5-6 oz walnut atau pecan (dicincang)

Untuk Topping:

1 cawan krim putar
½ cawan gula aising
1 cawan susu
1 ½ sudu kecil serbuk kopi

Prosedur:
1. Dalam 1 putih telur rentak pencampuran mangkuk besar sehingga puncak sengit terbentuk.
2. Pukul kuning telur sehingga ia mendapat nipis kemudian menewaskan dengan gula untuk membuat campuran berbuih.
3. Ayak bersama serbuk penaik, serbuk coco dan tepung.
4. Beransur-ansur menambah campuran kering ke campuran kuning telur sehingga menjadi licin, kemudian tambah kopi dan bergaul dengan baik.
5. Sekarang lipat adunan kopi dengan putih telur menggunakan spatula supaya udara yang tidak boleh melepaskan diri dan adunan akan kekal kembang.
6. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar yang disapu mentega, bakar selama 25 hingga 30 minit. pada 350 darjah F.
7. Sementara itu menyediakan topping untuk kek, bagi yang membubarkan kopi dan 1 sudu besar gula di dalam susu dan ketepikan.
8. Pukul krim dengan gula aising dan ½ sudu teh kopi sehingga menjadi pekat dan kembang.
9. Untuk menyediakan pralin, tempat gula dan air dalam periuk kecil di atas api yang tinggi.
10. Apabila sirap mendapat tebal mengeluarkan kuali daripada haba, di atas kertas lilin tersebar pecans dicincang dan tuangkan sirap menyediakan lebih supaya pecan yang sepenuhnya rendam dalam sirap. Rizab ¼ kuantiti sirap dan tuangkan ke dalam lembaran lain. Kemudian membenarkan pralin untuk menyejukkan, apabila pralin mendapatkan keras memecahkan pralin pecan menjadi kepingan dan menghancurkan pralin pesawat.
11. Sekarang membahagikan span tadi ke dalam dua bahagian, tuangkan sirap kopi susu di kedua-dua bahagian, merebak separuh krim di atas sebidang bawah, taburkan sedikit pralin pecan.Letakkan satu lagi span lebih krim dan kemudian tutup dengan krim baki, taburkan kedua-dua pralin di atas seperti yang anda mahu dan sejuk selama satu jam sebelum dihidangkan.

***Guna google terjemahan

No comments:

Post a Comment