Saturday, August 21, 2010

Puasa pada hari ke 11- berbuka diluar


Petang td keluar borong kerongsang dah agak lewat! Asyik pilih sampai tak sedar dah hampir pukul 6ptg. Habis je bayar , naik kereta pusing cari kat mana nak buka puasa ari ni , pi komtar cari wallet anak, tak berkenan, keluar komtar pusing kat Penang Road then pi kat nasi kandar Imigresen, tak jadi pulak. Last sekali berbuka kat restoran Tajuddin , Little India. Order 4 pinggan nasi briani untuk 6 org, ayam goreng seketul , 2 ketul ayam rose, uwaiss minta angsa 1 ketul, sayur gubis dan papedom. Makan sampai licin, cuma uwaiss tak dapat abiskan lauk angsa dia. Harga semua termasuk minuman RM37.00. Boleh la! Kalau nak masak menu mcm tu kena masak byk, nanti tak abis pulak kan membazir. Sekali-sekala makan kat luar ubah selera. PIlih menu yang kita susah nak masak.

Gambar di atas , menu pd ari pertama puasa. Ayam golek makan dengan nasi kacang

Resepi ayam golek


Bahan-Bahan:
1 ekor ayam seberat 1.6 kg

Bahan-bahan B:(dibahagi dua)
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar kerisik
2 biji tomato, dicincang

Bahan-bahan C: (dikisar dan dicampurkan 1 cawan air)
4 biji buah keras
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas

Bahan-bahan D:
1 biji kelapa parut, diambil 6 cawan santannya
¾ sudu besar garam halus
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 keping hati dan hempedal, dihiris halus
2 biji ubi kentang, digoreng garing
2 biji telur rebus, digoreng garing
¾ cawan minyak masak
1 cawan air
Sedikit garam
Cara:
Bersihkan ayam dan tuskan. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar (bahan C) hingga wangi. Kemudian campurkan 1 cawan air. Kacau seketika sebelum dimasukkan bahan-bahan B. Masaklah hingga rempah wangi. Masukkan garam. Masukkan serai dan daun limau purut serta ubi kentang dan telur rebus yang telah digoreng. Masaklah sehingga hati dan hempedal empuk. Angkat telur, ubi dan hati serta hempedal. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam perut ayam. Jahit leher dan bahagian punggung ayam kembali. Panggang ayam di dalam oven sehingga masak kekuning-kuningan. Sementara itu panaskan minyak, tumiskan lebihan rempah bahan-bahan B. Setelah rempah kelihatan agak kuning dan berbau wangi, masukkan 6 cawan santan tadi dan kacaulah hingga rempah tadi sebati dengan kuah. Masukkan garam. Masaklah kuah ini sehingga pekat. Angkat Ayam dari ketuhar. Siramkan kuahnya di atas ayam tadi ketika hendak menghidang.
sebenarnya resepi ni saya amik dr internet, saya cuba masak dan sedap sbb tu la saya nak kongsi dengan kawan2.

2 comments: