Dah lebih seminggu berpuasa, tak terasa pun! Bulan pusa ni kalau hari cuaca panas dan kering memang letih selepas berbuka puasa sebab minum air ais byk sgt. kalau cuaca redup je, lepas berbuka rasa cergas lagi.
Baru seminggu berpuasa , ibu2 didapur ada yang mengeluh kerana dah ketandusan idea nak masak makanan yang boleh menyelerakan suami dan anak2. Memang pening kepala. Tambahan pulak kalau waktu sahur.
Dalam masa seminggu ni saya dah masak nasi bukhari , spagetti dah 2 kali, nasi kacang, ayam golek, kari kepala ikan, ikan bawal masak cabai merah (2x) dan pagi td masak spagetti carbonara. Resepi sendiri , main masuk je apa yang ada kat dapur, janji suami dan anak2 makan sampai abis.
Teringin nak makan kuih buah melaka, dah 3 hari tak jadi buat. Sebab waktu petang saya pergi borong brooch untuk dijual untuk cari duit belanja raya sikit. Dah abis borong, balik amik anak kat sekolah sampai kat umah dah pukul 6 ptg. Masak yang mana sempat je la! Selalunya dah abis masak , kemas dapur tengok jam 5 minit lagi untuk berbuka. ngam2 je!
Saya nak kongsi resepi spagetti carbonara versi saya la!
resepi spagetti carbonara
Spagetti rebus la macam biasa
Bahan kuah
1 liter susu segar (kotak)
Cendawan butang - dipotong nipis
2 paket mushroom soup segera (serbuk)
Chedar Cheese - ikut suka byk mana
sedikit garam
caranya mudah je
-panaskan susu segar
- masukan cendawan butang
- tambahkan serbuk mushroom soup
-sagat chedar cheese
- rasakan dgn sedikit garam
dah campur semua , biar campuran td jadi burble di tepi periuk. kemudian tutup api
- dah blh dihidangkan
No comments:
Post a Comment