Friday, August 20, 2010

Resepi sri muka bakar


Ini resepi saya sendiri, kuih sri muka ni saya masak dengan bakar guna oven seratus peratus. Kebetulan semalam ada kawan order kuih ni, so saya nak share ngan kawan2 resepi ni

Bahan2 (untuk saiz dulang 9x9)

Lapisan bawah

500g beras pulut
1bj santan pekat.( campur ngan air jadikan 600ml)
secubit garam

Lapisan atas
10- 15 helai daun pandan( jgn byk sgt nanti terasa pahit kalau nak hijau lebih tambah pewarna)
1 cawan gula pasir - kurangkan dlm 2-3 sudu untuk kurangkan manis
10 bj telur gred A
1 bj santan pekat
secubit garam
sedikit pandan pes
*campurkan semuanya dan blend kemudian tapis
jgn campur air nanti jd cair bila bakar jadi lembik
tambah 1 sudu tepung gandum
Caranya

- panaskan oven pd suhu 200 darjah selama 10 minit
-satukan semua bahan lapisan bawah dlm dulang
- masukan dulang kedlm oven, lebih kurang 30 min.
-bakar guna api bawah
-bila santan dah kering , keluarkan dr oven , balikan pulut td dlm dulang yang sama untuk dpt masak sama rata.
- tekan2 pulut td supaya padat
- taburkan sedikit tepung gandum atas pulut

- untuk lapisan atas, blendkan semuanya dan tapiskan
- tuangkan perlahan2 atas pulut tadi
- masukkan dulang td kedlm oven
- bakar guna api atas selama 1jam
-selepas sejam tukar ke api bawah selama 20 min
-cucuk lapisan atas td ngan garfu untuk pastikan dah masak.
- keluarkan biarkan selama +- 3 jam . dah sejuk boleh potong dan hidangkan

Resepi ini, saya tak campurkan tepung pd lapisan atas. Jadi rasa macam kuih asli macam dulu2. jadi ia tak keras macam bengkang macam selalu kita beli kat kedai.

Semasa campurkan pulut dan santan, jgn takut kalau santan tu terasa byk sgt sbb masak secara kukus dan bakar tak sama. Apabila bakar kalau santan sikit nanti pulutnya mentah sbb ia terhidrat. Sukatan ia kalau pulut 600gm santan 600ml juga.

Lepas raya santan dah naik.. jd santan rm1.00 tu sukatan lama.. skrg ni santan sama ngan 1 biji kelapa RM2.30
Kalau nak sedap lagi guna kepala santan sebiji kelapa , badannya pun sama.. sebiji juga

4 comments:

  1. Najah kalau oven api tak boleh adjust atas/bawah mcmana?

    ReplyDelete
  2. awak guna oven apa? api kalau x boleh adjust atas bawah susah la sikit.. nanti atas x garing

    ReplyDelete